IN THE LOOP

intheloop1 Telgitagused imdb’s

Ühendkunigriigid

2009

lavastaja Armando Iannucci

osades Peter Capaldi, Tom Hollander, Gina McKee jt.

klassika

Inglise valitsuse International Development minister Simon Foster laseb raadiointervjuus üle huulte sõnakõlksu, et konflikt Lähis-Idas oli ettenägematu. Peagi on mehe kabinetis Peaministri communications chief Malcolm Tucker, kes teeb mehele kiirelt ja selgesõnaliselt selgeks, et tal ei tohi olla üldse arvamust ja ta peab seda ka avalikes esinemistes välja näitama. Kuid Simon Foster teeb olukorra kogemata veelgi hullemaks öeldes intervjuus, et rahu teel kõndimiseks on vaja  mõnikord ronida üle konfliktimäe. Ühendriikide kui ka Suurbritannia juhid on võtnud selgeks sihiks sõtta mineku ja nii satubki naiivne minister koos oma kollanokast abi Tobyga rahvusvahelisse suurriikide ametinike segastesse afääridesse, kus igaüks proovib teda käpiknukuna ära kasutada just enda huvides. Lisaks ülemaailmse poliitika telgitaguste labürindis ekslemisele peab minister Foster tegelema ka kohaliku poliitika elik riiaka naabriga, kes lubab nende kruntide vahelise müüri lagunemise meediasse viia.

Armando Ianucci vorpis enda seriaali The Thick of It põhjal (PS kes sarja näinud võiks kommentaarides märku anda, kas on tegu ka väärt asjaga) aasta teravaima ja ehk ka naljakaima komöödia. In the Loop elik maakeeli Telgitagused on poliitiline satiir oma parimas kastmes. Filmi süzee laveerib osavalt jaburduse ja potensiaalselt päris elus toimuva piiril ning viskab pea iga stseeniga üha uusi ja uusi keerdkäike. Kuigi kogu tegevustik on üsna pöörane, siis pidevalt on tunne, et ka tegelikult võib asi täpselt niimoodi poliitiliste institutsioonide telgitagustes välja näha. Edgar Savisaar istub kabinetis, kui ühtäkki tormab sisse tema meedianõustaja, kes saadab kõigepealt Kadri Simsoni libestatud hobuse vänta imema ja seejärel sõimab Savisaare vängete sõnadega läbi. No miks mitte.

In the Loopi teine tugevus lisaks hästi kirjutatud süzeele on eriti isikupärased ja sealjuures ka naljakad karakterid. Filmi staar on Malcolm Tuckerit kehastav Peter Capaldi, kes läbi filmi lopsaka sõnavaraga paneb kõik ümbitsevad inimesed paika. Kuid sama meeldejäävad ja omanäolised on absoluutselt kõik tegelased- sellist asja näeb harva, kui hämmastavalt hästi kirjutatud stsenaarium juhtub kokku suurepäraste näitlejatega. Lisame siia veel väriseval käel hoitud kaameraga ülesvõetud pildi, mis annab filmile mõnusa elulise fiilingu ja saamegi kokku kohustusliku linateose kõigile. Kui teid just roppused või poliitika ära ei hirmuta. Jooksuga Sõprusesse, seni kuni veel jõuate!

intheloop2

Leave a comment